Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Світовий банк підтвердив прогноз зростання ВВП України у 2024 році у 3,2%

20:15 11.04.2024 |

Економіка

 

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2024 році сповільниться до 3,2%, що відображає менший врожай і постійний дефіцит робочої сили, прогнозує Світовий банк в Економічному огляді для регіону Європи та Центральної Азії, оприлюдненому в четвер.

"Економічні перспективи країни залишаються зумовленими донорською підтримкою та тривалістю російського вторгнення. За останніми оцінками Світового банку та організацій-партнерів, вартість відновлення в Україні зросла до $486 млрд, що більш ніж удвічі перевищує розмір довоєнної економіки України у 2021 році", - зазначено в документі.

СБ також підтвердив прогноз зростання економіки України на 2025 рік - 6,5%, уточнивши, що індикативний сценарій припускає, що активні воєнні дії триватимуть протягом 2024 року.

"Макроекономічні ризики, що виникають через активні бойові дії, що тривають, і невизначеність щодо термінів і обсягу зовнішньої допомоги, продовжують зростати і можуть потребувати коригування політики, якщо ризики погіршення ситуації матеріалізуються", - зазначив банк.

Він додав, що доходи домогосподарств збільшилися разом із цим економічним зростанням, але настрої домогосподарств залишаються похмурими, водночас більшість людей повідомляють про гірші фінансові умови порівняно з їхньою довоєнною ситуацією.

СБ зазначає, що економіка України продовжує функціонувати як військова економіка, яка витратила майже 50% свого бюджету 2023 року на оборону, а приватний попит, як і раніше, стримується обмежувальною грошово-кредитною політикою, покликаною приборкати інфляційний тиск, який виникає внаслідок перебоїв у постачанні, що тривають, та високого попиту з боку державного сектору, водночас державний сектор поглинає наймізерніші внутрішні ресурси та зовнішню допомогу для фінансування свого великого дефіциту.

"Оскільки війна триває вже третій рік, економічне управління України досягло переломного моменту", - вважають у банку, зазначаючи, що побоювання щодо термінів і обсягу майбутніх виплат допомоги зростають.

СБ нагадує, що після $42,5 млрд у 2023 році в бюджеті України на 2024 рік заплановано отримання $37,3 млрд зовнішнього фінансування, своєчасне отримання якого матиме вирішальне значення для того, щоб влада могла підтримувати макроекономічну стабільність і фінансувати критично важливі видатки, зокрема на соціальну допомогу.

На думку банку, ключовими пріоритетами є відновлення засобів до існування шляхом інтеграції переміщеного населення та ветеранів на ринки праці, забезпечення безперервного надання соціальних послуг та підтримка домогосподарств у відновленні після майнової шкоди.

СБ також прогнозує збільшення інфляції у 2024 році до 9,5% із 5,1% торік у міру зниження впливу разових факторів.

Очікується, що дефіцит поточного рахунку цього року збільшиться до 7,8% ВВП із 5,4% ВВП минулого року, держборг зросте з 86,8% ВВП до 96,3% ВВП, а чисті прямі іноземні інвестиції впадуть до 0,8% ВВП із 2,4% ВВП.

"Прогнозується, що державний і гарантований державою борг стабілізується на рівні близько 98% ВВП у середньостроковій перспективі. Цей сценарій наражається на значні ризики погіршення ситуації через уразливість економічної траєкторії України до дефіциту зовнішнього фінансування та можливе продовження активних бойових дій після 2024 року", - зазначив СБ.

"Якщо ризики погіршення ситуації матеріалізуються, може виникнути необхідність у суворішому макроекономічному коригуванні. Це коригування може вплинути на соціальні видатки та трансферти домогосподарствам, від яких залежить більшість бідних, що може підштовхнути багатьох із них ще глибше у злидні", - зазначається у звіті.

Згідно з ним, СБ покращив прогноз зростання ВВП Росії у 2024 році на 0,9 відсоткових пункти - до 2,2%, переглянувши його оцінку за минулий рік із 2,6% ВВП до 3,6% ВВП.

Зазначається, що зростання в Туреччині, ймовірно, також сповільниться до 3% цього року - найнижчого показника з 2009 року, за винятком років, коли країна постраждала від пандемії, - оскільки заходи з макроекономічної консолідації, як очікується, стримуватимуть внутрішній попит. Низькі світові ціни на нафту погіршать перспективи Центральної Азії, де зростання сповільниться до 4,1% у поточному році з очікуваних 5,5% у 2023 році.

Загалом очікується, що економічне зростання в регіоні сповільниться до 2,8% цьогоріч після значного посилення до 3,3% 2023 року завдяки тому, що економіки Росії та постраждалої від війни України відновили своє зростання, а також завдяки стійкішому відновленню в Центральній Азії. Зростання регіонального виробництва, ймовірно, залишиться загалом незмінним у 2025 році.

"Повільне зростання ще більше відтермінує відновлення регіону після нещодавніх потрясінь, зокрема вторгнення Росії в Україну, що триває, пандемії та кризи вартості життя у 2022 році", - констатує СБ.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,5373
 0,0372
0,09
EUR
1
43,9850
 0,1679
0,38

Курс обміну валют на вчора, 10:25
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4148  0,09 0,23 41,0930  0,09 0,21
EUR 43,8089  0,10 0,22 44,6948  0,11 0,26

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4800  0,01 0,02 40,5000  0,01 0,02
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес