Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

В яких містах України найдорожче житло

23:47 10.05.2024 |

Економіка

 

Ціни на квартири на Заході України суттєво зросли на початку повномасштабного вторгнення. Додали у вартості й міста-хаби, які приймали тисячі переселенців в центральній Україні. Тенденцію до зростання цін фіксують в більшості обласних центрів.

Які міста України за вартістю квадратних метрів в новобудовах і на вторинці зараз найдорожчі, на прохання РБК-Україна розповідає оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Де в Україні найдорожче житло

Станом на зараз найвища вартість квадратного метра на первинному ринку - у Львові. В цьому місті вона складає майже 55 тисяч гривень за квадратний метр - це середньорзважені ціни rна квартири в новобудовах.

"Львів, до речі, одне з тих міст, яке продемонструвало найбільшу динаміку здорожчання за останні два роки. У травні 2022 року квадрат там коштував на 40% дешевше - близько 33 тисяч гривень за квадратний метр", - коментує Вікторія Берещак.

Рекордсменами здорожчання за два роки війни також стали:

* Ужгород - зростання вартості на 39% з 27 тис грн/кв.м до 39 тис грн/кв.м нині;
* Івано-Франківськ - на 46% з 17 тис грн/кв.м до 32 тис грн/кв.м;
* Тернопіль - на 42% з 19 тис грн/кв.м до 27 тис грн/кв.м;
* Рівне - на 40% з 20 тис грн/кв.м до 33 тис грн/кв.м.

"Що стосується Одеси чи Дніпра, які останні місяці переживають помітне цінове плато через ракетний терор ворога, то нині там вартість квадрата становить 38 тис грн/кв.м і 43 тис грн/кв.м відповідно. А за два роки зростання склало 30% для Одеси і 9% для Дніпра відповідно", - зауважує оглядачка ринку.

Тим часом у столиці вартість житла в новобудовах в середньому зараз сягає 50 тисяч гривень за квадратний метр. Ціни виросли у порівнянні з травнем 2022 року на 20% відповідно.

Попри беззаперечне цінове лідерство західних областей, серед помітних тенденцій нині є вирівнювання географії реального попиту за 2023 рік, що продовжується і нині.

"До прикладу, Київ зміг повернути в ліквідних новобудовах у форматі поліфункціональний квартал/кластер, місто в місті квартальної забудови, еко-кластер за умови високої будівельної динаміки (щонайменше 6% від загальної готовності на місяць) близько третини довоєнних обсягів попиту", - додає експерт.

Запит на розтермінування і ціни на вторинці

Друга тенденція пов'язана із зростанням запиту на тривале розтермінування на термін від 3 років і більше: щонайменше 65% усіх укладених угод за останні півроку припадає саме на тривале розтермінування у об'єктах, які відповідають запитам споживача сьогодні, а ще чверть - на розтермінування на термін від 1 до 3 років відповідно.

"Сьогодні українці активніше купують двокімнатні євпропланування 60-70 квадратних метрів, ніж однокімнатні класичні квартири. Це пов'язано зі зміною поведінкових практик: через війну родини об'єднують покоління, дехто забирає батьків з окупованих чи постраждалих регіонів, тож житловий простір набуває нових атрибутів", - описує тенденції попиту Вікторія Берещак.

Є також запит на велику кухню-вітальню від 17-20 квадратних метрів та окремі ізольовані спальні, вони можуть бути невеликі - 11-15 квадратних метрів. Обов'язково - два санвузли, зона для зберігання речей.

Що стосується цін на вторинці, то тут як завжди впливає дві речі: рівень реального попиту і очікування та психологія власників, констатує співрозмовниця. Вона зазначає: на попит безпосередньо впливає внутрішня міграція через наслідки війни. Тому, наприклад, зараз ми бачимо зростання цін у регіонах - хабах, які дають прихисток сотням тисяч громадян зі східних та південних регіонів.

"І це вже не лише про західні області, а передусім про Полтаву та Полтавську область, Кропивницький та Кіровоградську область, Черкаси та Черкаську область, Хмельницький та Хмельницьку область, Вінницю та Вінницьку область", - додає Берещак.

Однак найдорожчим по вартості все одно лишається Львів. Там ціни як взлетіли на початку війни через ажіотажний попит, так і лишаються помітно вищими. Зростання цін у Львові за рік сягає 45%. Для порівняння, у Києві - 30%. У Львові медіанна ціна 1-кімнатної квартири нині буде на рівні 60-65 тисяч доларів, у столиці - 57-62 тисяч.

Нагадаємо, в Україні активно діє програма єОселя: вчителі, військові, медики і науковці можуть отримати кредити на житло під 3%, а інші категорії - за ставкою 7%. Вигідні кредити активізували ринок житла, але на практиці в цьому питанні виникає немало нюансів.


За матеріалами: РБК-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,5373
 0,0372
0,09
EUR
1
43,9850
 0,1679
0,38

Курс обміну валют на вчора, 10:25
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4148  0,09 0,23 41,0930  0,09 0,21
EUR 43,8089  0,10 0,22 44,6948  0,11 0,26

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4800  0,01 0,02 40,5000  0,01 0,02
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес